قاووت یا قووتو، معجون معجزه گر


برترین ها: قاووت، که در لهجه کرمانی به آن قُووِتو نیز می‌گویند، از سوغاتی‌های کرمان و سیرجان است که قدمتی طولانی دارد. این پودر خوراکی که در واقع باید آن را نوعی شیرینی به حساب آورد در انواع مختلفی تولید می‌شود و طعم‌های متفاوتی دارد. یک نوع آن ترکیب نخود، نارگیل و شکر است، نوع دیگر به جای نخود از پسته استفاده می‌شود.
 
اما معروفترین و کاملترین نوع قووتوی کرمان قهوه‌ای رنگ است و معمولاً شامل قهوه، شکر، تخم قرفه، خشخاش، جو، بذر کتان، گشنیز،، روپاس، سیاه‌دانه، جدوا، هل باد، هل رسمی، موردانه، کنجد، تخم کاهو می‌باشد.برخی از این مواد را برشته کرده و سپس آنها را مخلوط و آسیاب می‌کنند.

برخی از خواص قووتو:

قووتو معمولاً طبعی گرم دارد و برای موارد زیر موثر است:

•    مؤثر در درمان پادرد، کمر درد، سر درد و از بین بردن نفخ معده
•    رفع خستگی برای کسانی که فعالیت جسمی و ذهنی زیاد دارند
•    افزایش مقاومت زنان در زمان بارداری و مؤثر در رشد جنین
•    موثر در کاهش درد برای زنان در زمان قاعدگی
•    کاهش ضعف و ناتوانی در افراد کهنسال
•    مؤثر در رشد ذهنی و جسمی کودکان
•    افزایش توان جسمی ورزشکاران
•    افزایش قدرت و توان مردانگی
•    افزایش شیر در زنان شیرده
•    تقویت حافظه

قاووت یا قووتو، معجون معجزه گر
 

اصلی ترین و سنتی ترین مواد لازم قووتو عبارتند از:

•    تخم خرفه ۵۰۰ گرم
•    بذر کتان ۲۰۰ گرم
•    جو ۲۵۰ گرم
•    شاه دانه (کنف) ۲۰۰ گرم
•    تخم کاهو ۲۰۰ گرم
•    موردانه ۱۰۰ گرم
•    تخم گشنیز ۱۵۰ گرم
•    تخم آفتابگردان ۲۰۰ گرم
•    سیاه دانه ۱۰۰ گرم
•    کنجد ۲۰۰ گرم
•    جدوا ۲۵ گرم
•    هل باد ۵۰ گرم
•    هل سبز ۱۰ گرم
•    شقاقل ۲۰ گرم
•    خشخاش ۲۵۰ گرم
•    قهوه ۱۵۰ گرم
•    تاجریزی (روپاس) ۵۰ گرم
•    دارچین ۵ گرم
•    زنجبیل ۵ گرم
•    فلفل سیاه ۵ گرم
•    ریشه جوز ۱۰ گرم
•    مرزنگوش (مرزنجوش) ۱۰ گرم
•    آویشن ۱۰ گرم
•    زنیان ۱۰ گرم
•    عاقرقرحا ۵ گرم
•    زعفران ۵ گرم
•    مغز بادام ۲۵ گرم
•    مغز فندق ۲۵ گرم
•    بادام هندی ۲۵ گرم
•    مغز پسته ۲۵ گرم
•    مغز گردو ۲۵ گرم
•    انجیر ۲۵ گرم
•    نارگیل ۲۵ گرم
•    نخود ۱۰۰ گرم
•    جوز هندی ۱۰ گرم
•    میخک ۵ گرم
•    بهارنارنج ۱۰ گرم
•    بابونه ۲۵ گرم
•    رازیانه ۵ گرم
•    افتیمون ۲۵ گرم

قاووت یا قووتو، معجون معجزه گر
 

نکته ی مهم در برشته کردن مواد قووتو یا قاووت:

موادی که نیاز به برشته کردن آنها است: تخم خرفه، بذر کتان، جو، شاه دانه (کنف)، تخم کاهو، موردانه، تخم گشنیز، تخم آفتابگردان، سیاه دانه، خشخاش، قهوه.

روش تهیه:

ابتدا تمام مواد را تمیز کرده، سپس برشته کنید و همه مواد را با هم ترکیب کرده و به نسبت وزن ترکیب بدست آمده ۲ برابر شکر اضافه کرده سپس آسیاب کنید.

طرز استفاده:

معمولا روزانه چند قاشق از قووتو را مصرف می‌کنند. برخی نیز آن را در آب جوش می‌ریزند و استفاده می‌کنند. گرچه می‌توان آن را با شیر یا چایی نیز مصرف کرد.

شاید این مطالب را هم دوست داشته باشید